Ped Ritz: Dienstplichtig korporaal Lichting 73-5
Ik was dienstplichtig korporaal, lichting 73-5. Ik kreeg mijn opleiding, als tankschutter en vervangend tank commandant, voor de Centuriontank op de Bernardkazerne. En mijn parate tijd was op de Dumoulin in Soesterberg. Toen ter tijd vond ik de anderhalf jaar onderbreking van mijn carrière voor koningin en vaderland wel zonde van mijn tijd. Maar ik heb er, als zo velen, het beste van gemaakt. En uiteindelijk heb ik een leuke tijd gehad, waar ik niet heel vaak aan terug heb gedacht. Maar nu, 50 jaar na dato, heb ik vaak een knagend heimwee achtig gevoel naar die tijd en naar "mijn tank". Als ik de Centurion in het museum in Amersfoort of Soesterberg zie staan moet ik hem altijd even aanraken. Dan vind ik het jammer dat ik er niet even mee kan rijden. Ik viel in mijn diensttijd soms ook "illegaal" in voor mijn chauffeur, terwijl ik in die tijd zelfs nog nooit een auto had bestuurd! Ik heb ook mooie herinneringen aan beroeps wachtmeester Piet Ellis. Hij schoot met alles wat maar "kaboem" zei, en daar mochten wij op de Leusderhei van me genieten. Hij liet ons met van alles schieten op een stalen vat, van Colt revolver en luger pistool. Hij liet ons zelfs met een punt 50 uit de heup schieten, met twee man ter ondersteuning achter je, tegen het omvallen. Dat waren leuke momenten natuurlijk voor jongens van 21 jaar. Beter dan het rondhangen op de kazerne of de tankwerkplaats, waar ik in 16 maanden 100 kilo vet in de wielen heb gepompt en waarschijnlijk 200 liter olie heb vergoten. Dom genoeg heb ik nooit contact onderhouden met mijn tankbemanning, commandant Geert vd Velden, chauffeur Kees van Dokkumburg en lader Rob Groeneveld. 50 jaar geleden was ik veel te druk met mijn burgerleven en mijn meisje, waar ik volgend jaar 50 ons 50 jarig trouwfeest mee vier. Ik heb nog wel 100 leuke anekdotes in mijn hoofd zitten, maar daar zal ik jullie niet mee vermoeien. Maar ik denk nog vaak terug aan die tijd, toen in 1973 Rusland ook al de grootste dreiging vormde... Met vriendelijke

maandag, 20 mei 2024
Frank Wijnberg

Lichting 82/5.
Opleiding Kaderschool OCC Amersfoort.
Paraat 101tkbat - Regiment Huzaren Prins Alexander onder PC Jelle de Jong (destijds 2e luitenant) - Commandant Wmr. op oude Centurion. Atlantic Lion in Duitsland!

Fantastische tijd; zo overdoen!


vrijdag, 10 november 2023
Scott Heldens

Hallo,

Kan iemand mij helpen aan foto's van de Kolonel der Cavalerie Adrianus Petrus (Ad) Schoonen, Commandant 101 Tankbataljon 1971-1973?

A.P. Schoonen, geboren 1928, kolonel m.i.v. 1 augustus 1976, overleden 20 juni 1981.

Die foto's h3b ik nodig als tekenvoorbeelden voor persoonlijk gebruik.
Mijn mail is scottheldens@hotmail.com.

Alvast bedankt!!


woensdag, 13 september 2023
john rijnenberg

Ben opzoek naar informatie over mijn overgrootvader L.J.M.Rijnenberg periode 1900/1913.


maandag, 11 september 2023
Hans hoek

101 tank 90-3
op echo tank samen met toni tank com en lader Richard Mijnheer


donderdag, 03 augustus 2023
 
Powered by Phoca Guestbook

Post Message

Captcha Image